Content

Zelf bloedprikken en meten

Als cliënt van Starlet kunt u ook zelf leren prikken en uw INR-waarde meten. U leert dit in de training Zelfmanagement trombosedienstpatiënten. Heeft u deze training gevolgd, dan sluit u een overeenkomst met de trombosedienst. Hierin spreekt u af dat u regelmatig uw INR-waarde meet. Het eerste jaar is dat minstens elke 3 weken, later in elk geval om de 6 weken. Op de afgesproken prikdatum geeft u de uitslag online aan ons door. 

Zelfmeten – Wat u moet weten

Met een mini-laboratorium, de CoaguChek , meet u de INR-waarde van uw bloed. Na een eenvoudige vingerprik brengt u een druppel bloed aan op een controlestrip in het apparaat. Hierop kunt u de INR-waarde vervolgens aflezen. 

  • Controles op een priklocatie of aan huis door een medewerker van Starlet zijn niet meer nodig.
  • U kunt overal en op elk gewenst moment zelf uw INR-waarde meten en doorgeven, wel altijd ’s ochtends en op werkdagen.

U komt alleen in aanmerking voor zelfmeten als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

Geen beperkingen aan handen en ogen:
Bij zelfmeten geeft u zichzelf eerst een eenvoudige vingerprik. Daarna leest u de INR-waarde af op het zelfmeetapparaat. Beide handelingen zijn niet erg moeilijk, maar vragen wel een beetje handigheid. Bij beperkingen aan handen of ogen is zelfmeten daarom geen optie.

Een internetverbinding:
Tijdens de training en voor het zelfmeten heeft u een internetverbinding nodig. Hiermee geeft u ons alle uitslagen door. 

Heeft u een huisgenoot die het zelfmeten voor u wil uitvoeren? Als zij/hij zelf de training volgt, is dat mogelijk. Ook voor ouders van jonge kinderen kan dit een praktische oplossing zijn.

Training zelfmeten – Wat u moet weten

Als u in aanmerking komt voor de training Zelfmanagement trombosedienstpatiënten, krijgt u een zelfmeetapparaat: de CoaguChek. Met dit mini-lab meet u zelf uw INR-waarde. Starlet DC is gekwalificeerd om deze training te geven aan patiënten van de trombosedienst.

Als u zich wil aanmelden voor de training, vult u het contactformulier in en geef aan dat u zich wilt inschrijven voor deze training. Wij nemen daarna contact met u op.

De training leert u met een vingerprik bij uzelf bloed af te nemen en de INR-waarde te bepalen.

De training bestaat uit één afspraak van ongeveer 90 minuten. 

  • U krijgt de CoaguChek, uw mini-lab, voor gebruik thuis. Via de vingerprik bepalen we uw INR-waarde op dit zelfmeetapparaat.  Ook krijgt u een duidelijke instructie mee. Daarin leert u in uw eigen tempo hoe u in uw vinger moet prikken en hoe het zelfmeetapparaat werkt.
  • Verder krijgt u uitleg over het digitaal logboek en wordt getoetst of u zelf de INR-waarde kan prikken. Slaagt u voor de toets? Dan ontvangt u een certificaat en kunt u aan de slag.
  • Na ongeveer drie maanden heeft u een terugkomgesprek bij de trombosedienst.

Eens in de 6 tot 12 maanden komt u voor een controlegesprek op het trainingscentrum in Alkmaar, Heerhugowaard, Den Helder, Texel, Wieringerwerf en Schagen. Dit gesprek duurt ongeveer 15 minuten. We controleren dan uw zelfmeetapparaat en bespreken hoe u het zelfmeten ervaart. Problemen of bijzonderheden kunt u in dit gesprek inbrengen.

Uw zorgverzekering vergoedt de kosten van de training. Dit valt binnen het basispakket, maar gaat wel af van uw eigen risico. Op de tarievenpagina vindt u de prijsinformatie voor dit jaar.

De training in zelfmeten wordt gegeven op de Huisartsenpost Alkmaar, Hertog Aalbrechtweg 5a.

Heeft u een vraag? Stel hem hier!