Vingerprik & analyse

Content:

Vingerprik en analyse

Bloedafname door de trombosedienst wordt tegenwoordig gedaan met een vingerprik. Voor u als cliënt is dat minder belastend dan bloedafname uit de arm. Voor de analyse heeft u uw Trombosepas nodig. Deze krijgt u van Starlet. Bewaar hem goed en houd hem bij elke afname bij de hand. Voor bloedprikken op een Starlet-locatie moet u altijd een afspraak maken met uitzondering van de bloedafnamelocaties in De Schooten in Den Helder en de Labotheek in Alkmaar. Daar kunt u op bepaalde tijdstippen zonder afspraak terecht. Bij thuisafname hoeft u geen afspraak te maken. 

Wat u moet weten

Slechts één prikje in de vinger en één druppel bloed is nodig om de INR-waarde van uw bloed te bepalen. Deze waarde geeft de tijd weer die uw bloed nodig heeft om te stollen. Wat voor u de streefwaarde is, bepaalt uw arts. 

Het mini-lab (CoaguChek) analyseert direct uw bloed en bepaalt de INR-waarde. Deze wordt op het display van de CoaguChek als QR-code weergegeven en met de app gescand. 

Hiervoor is uw Trombosepas nodig. De Starlet-medewerker scant de barcode op uw Trombosepas. Zo wordt de uitslag van uw vingerprik aan uw gegevens gekoppeld. 

De Starlet-medewerker neemt met u de digitale vragenlijst door met behulp van de app. Zij/hij stuurt de resultaten beveiligd naar de trombosedienst. De doseerafdeling controleert de INR-waarde en de antwoorden op de vragen. Als het nodig is, wordt de dosering van uw medicijnen bijgesteld.

Heeft u toegang tot uw digitaal logboek, dan kunt u de nieuwe dosering dezelfde avond bekijken. 
Uw nieuwe doseerkaart ontvangt u de volgende werkdag met de post. 

Goed om te weten

Dit maakt eigenlijk niet uit, maar bent u rechtshandig, dan prikken we in een vinger van uw linkerhand. Bij voorkeur in de middel- of ringvinger.

Het komt weleens voor dat een vingertop onvoldoende bloed geeft. In dat geval doen we een bloedafname uit de arm. 

Met een geldig legitimatiebewijs of uw doseerkaart kunnen we u ook prikken. Het kost wel iets meer tijd. Bewaar uw Trombosepas dus goed en denk eraan om hem mee te nemen. Bent u de pas kwijt, meld dit dan tijdig aan de trombosedienst van Starlet.