Medische microbiologie
Als uw arts denkt dat een infectie de oorzaak van een ziekte is, laat hij/zij bij u materiaal - zoals bijvoorbeeld urine of ontlasting – afnemen.
Dat wordt vervolgens in het microbiologisch laboratorium onderzocht. Op het gebied van infectieziekten geeft de arts-microbioloog advies aan uw behandelend arts.
Let op dat het potje door uw zorgverlener voorzien is van een etiket met uw persoonsgegevens (naam, geb.datum en BSN).
Materiaal zonder etiket kan namelijk niet in behandeling worden genomen.
De afnameset mag u inleveren bij een Starletlocatie.
Wil uw arts zeker weten of u een bacteriële infectie heeft, bijvoorbeeld een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking? Of wil uw arts weten welke antibiotica voor u de beste keuze is?
Om dit te onderzoeken, zetten we uw urine minstens 24 uur ‘op kweek’.
Voor een urineonderzoek krijgt u van uw arts een steriele afnameset om uw urine in op te vangen. U kunt deze afnameset ook zonder afspraak ophalen bij een van onze servicelocaties Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!
Volg de instructie op. U vindt deze instructies in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Heeft uw arts een vermoeden van een bacteriële infectie in uw darmen? Bijvoorbeeld bij klachten zoals diarree, buikpijn of andere maag-darmproblemen? Dan kan een fecesonderzoek worden aangevraagd om te onderzoeken welke bacteriën in uw ontlasting aanwezig zijn.
Voor een fecesonderzoek ontvangt u van uw arts een steriele afnameset waarmee u een ontlastingsmonster kunt opvangen. U kunt deze afnameset ook zonder afspraak ophalen bij een van onze servicelocaties. Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!
Gebruik een stukje toiletpapier om ontlasting op te vangen (om bijmenging van toiletwater te voorkomen). Vul het potje met een volle lepel ontlasting. Draai de dop stevig vast.
Als uw arts wil weten of er parasieten, gisten of andere ziekteverwekkers in uw ontlasting zitten, kan er een DFT (Diagnostisch Feces Test) worden uitgevoerd.
Voor het DFT onderzoek ontvangt u van uw arts een steriele afnameset om de ontlasting op te vangen. U kunt deze afnameset ook zonder afspraak ophalen bij een van onze servicelocaties. Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!
In de afnameset vindt u een uitgebreide instructie over hoe u het monster moet opvangen. U vindt deze instructies in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Heeft uw arts het vermoeden dat u een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft, of wilt u zich preventief laten testen? Dan kan er door uw arts een SOA onderzoek aangevraagd worden.
Vrouwen kunnen gebruikmaken van een zelftest. Hierbij ontvangt u een steriele afnameset en een duidelijke instructie over hoe u de test correct uitvoert. U vindt deze instructies in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Mannen krijgen een speciale afnameset voor urineonderzoek. Ook hiervoor ontvangt u een uitgebreide instructie om het monster op de juiste manier af te nemen. U vindt deze instructies in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
U kunt deze afnamesets ook zonder afspraak ophalen bij een van onze servicelocaties. Let op: u mag géén eigen potje gebruiken!
Wil uw arts weten of u een longontsteking heeft veroorzaakt door bacteriën, virussen, gisten of schimmels? Of wil uw arts weten welke behandeling voor u de beste keuze is om de infectie te bestrijden?
Om dit te onderzoeken, zetten we bijvoorbeeld uw sputum minstens 48 uur ‘op kweek’.
Hoest diep op en vang het sputum op in het potje. Draai de dop stevig vast. Eenmalig sputum opvangen is voldoende.