Hartritmeonderzoek voor 24-48-72 uur of 1 week
Heeft u hartklachten en wil uw huisarts uw hartritme laten onderzoeken? Dit kan met een holter of een event-recorder, voor 24 uur of langer, tot maximaal een week. Uw arts meldt u aan voor het aanmeten. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken. Neem een geldig legitimatiebewijs en het aanvraagformulier mee. Dat laatste hoeft niet als het formulier al digitaal is verstuurd.
Waar kunt u terecht?
Het aanmeten van een holter of event-recorder gebeurt op de volgende servicepunten:
- Alkmaar
- Schagen
- Heerhugowaard Stationsplein
Na afloop van de onderzoeksperiode levert u het apparaatje weer in op een van onze priklocaties. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
Hartritmeonderzoek 24-48-72 uur
Een holter is een klein kastje dat uw hartritme dag en nacht registreert. Dit spoort eventuele afwijkingen in het hartritme op. We sluiten het apparaatje aan met elektroden die op uw borst worden geplakt. U krijgt ook een duidelijke instructie over wat u in de onderzoeksperiode moet doen.
Klachten en activiteiten noteren
We vragen u om tijdens het onderzoek een dagboekje bij te houden. Hierin noteert u al uw activiteiten, eventuele klachten en wat u toen aan het doen was. Dit is zeer nuttige informatie voor de analyse.
Hartritmeonderzoek 1 week
Soms komt een hartritmestoornis maar af en toe voor. Een kort onderzoek levert dan niet genoeg informatie op. Uw arts kan daarom ook kiezen voor een langer onderzoek met een event-recorder.
Een event-recorder is een klein kastje dat uw hartritme dag en nacht registreert. U kunt zelf op de recorder aangeven wanneer een ritmestoornis optreedt. We sluiten het apparaatje aan met elektroden die op uw borst worden geplakt. U krijgt ook een duidelijke instructie over wat u in de onderzoeksperiode moet doen.
Klachten en activiteiten noteren
We vragen u om tijdens het onderzoek een dagboekje bij te houden. Hierin noteert u al uw klachten en wat u toen aan het doen was. Dit is zeer nuttige informatie voor de analyse.
Goed om te weten
Bij onderzoeken van 24 uur tot 1 week kunt u met de aangesloten recorder douchen. Bij een onderzoek van 1 week kan gedoucht worden bij het wisselen van de elektrodeplakkers. Dit wisselen moet u minimaal 1x per 3 dagen doen. Hierover krijgt u uitleg.
We vragen u om geen crème of lotion op uw borst te smeren. De pleisters blijven dan beter plakken. Soms moeten we wat borsthaar wegscheren om elektroden te kunnen opplakken.
Een holter of event-recorder maakt alleen een filmpje van uw hartritme. U merkt hier verder niets van.
Wanneer de afgesproken tijd voorbij is, mag u zelf de elektroden losmaken. Vóór die tijd moet het apparaatje aangesloten blijven. Als het onderzoek langer dan een week duurt, moet u de pleisters af en toe vervangen. Minimaal 1x per 3 dagen of zodra een pleister loslaat. Hierover krijgt u uitleg.
Hoe hoort u de uitslag van het hartritmeonderzoek?
De filmpjes die het apparaatje maakt, worden uitgelezen door Starlet DC. Een cardioloog analyseert en beoordeelt de opnames. De uitslag sturen we daarna rechtstreeks naar uw huisarts, meestal binnen 5 werkdagen. Hij/zij kent uw medische geschiedenis en kan u de uitslag het beste uitleggen. Starlet geeft hierover geen informatie.