Bloedafname kinderen

Content:

Bloedafname bij baby’s en kinderen

Bloedprikken is voor uw kind natuurlijk spannend. Misschien ziet u er als ouder ook tegenop. Wij maken het uw kind zo comfortabel mogelijk. En als u zelf rustig blijft, helpt dat uw zoon of dochter. Verderop vertellen we hoe u uw kind kunt voorbereiden op het prikken.
Neem op de dag een geldig identiteitsbewijs van uw zoon of dochter mee en het aanvraagformulier. Dit laatste hoeft niet als het formulier al digitaal is verzonden.

Kinderen vanaf 6 maanden kunnen zonder afspraak terecht op één van onze servicelocaties in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo of Schagen of met afspraak op onze locatie in Den Burg (Texel). 

Bij baby’s bloedafname aan huis

Is uw baby jonger dan 6 maanden? Dan komen wij bij u thuis langs voor bloedafname. Uw arts moet hiervoor bij ons een huisbezoek aanvragen. Tot een leeftijd van 6 maanden of een gewicht van maximaal 10 kilo kan de afname met een hielprikje gebeuren. 

Hoe gaat het bloedprikken?

Meestal nemen we bloed uit de arm of uit de vinger af. Soms uit de hand. Dit hangt af van de hoeveelheid bloed die nodig is voor onderzoek. De medewerker legt uit wat er gaat gebeuren en maakt de prikplek schoon met een watje met een desinfecterend middel.

Wordt het bloed uit de arm afgenomen? Dan krijgt uw kind een strakke band om de bovenarm. Hierdoor is de ader makkelijker te vinden. Daarna wordt uw kind geprikt en maken we de band weer los. Soms vult de medewerker meerdere buisjes met bloed. Ook daarvoor is één keer prikken genoeg. Na de bloedafname krijgt uw kind een pleister op het wondje.

Bereid uw kind voor

Vertel uw kind vooraf eerlijk wat er gaat gebeuren. Hij of zij mag best weten dat de prik even pijn doet. Zeg ook dat de pijn snel weer over is. Geef uw kind vooral een veilig gevoel. Op schoot zitten is meestal goed mogelijk. Afleiding helpt om te ontspannen. Bedenk daarom vooraf een verhaaltje of laat iets zien in een boekje of op uw telefoon. En neem voor uw jonge kind een knuffel of speen mee. Praat na afloop met uw kind over het prikken. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Zo helpt u hem of haar om de ervaring te verwerken. 

Van wie hoort u de uitslag?

Het bloed wordt onderzocht in het laboratorium van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Starlet stuurt de resultaten, meestal binnen 5 werkdagen, naar de arts. Hij of zij neemt dan contact met u op. Uw arts kent het verhaal van uw kind en kan de uitslag daarom goed aan u uitleggen. 

Goed om te weten

Voor sommige bloedonderzoeken moet een kind ‘nuchter’ zijn. U hoort dit van uw arts of het staat op het aanvraagformulier. Dit wil zeggen dat uw kind niets mag eten en drinken vanaf 23.00 uur de avond voor de bloedafname. Een beetje water drinken mag. Medicijnen kan hij/zij wel innemen, behalve als u hierover andere instructies heeft gekregen. Twijfelt u of uw kind nuchter moet zijn? Neem dan contact met ons op. 

Het verdoven van de prikplek is mogelijk op onze locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen, Heiloo en Den Helder. We verdoven de huid van uw kind met een spray. Na 30 seconden volgt dan de prik, die door de verdoving minder pijn doet. 

Overblijvend bloed kan door het laboratorium worden gebruikt voor het bereiden van testmateriaal. Dit gebeurt altijd anoniem. Heeft u hier bezwaar tegen of wilt u eerst meer informatie? Laat het ons weten.